Maestro Pizza

Wypromuj również swoją stronę
czwartek, 05 maja 2011

Po świętach zostało mi w lodówce świeże ciasto francuskie w rolce (z Lidla) , szpinak , feta i inne resztki. Postanowiłem je spożytkować. Gotowe ciasto znacznie skraca czas przygotowania. Dodatki najlepsze są takie jakie akurat posiadasz , ja wrzuciłem co było pod ręką a efekt smakowity.

Składniki: (na dwa strudle)

  • dwie rolki ciasta francuskiego świeżego
  • 300g dowolnego mięsa gotowanego lub smażonego (ja miałem gotowany drób)
  • 4 średnie cebule
  • mała cukinia
  • pół zwiędniętej (niekoniecznie) papryki czerwonej
  • paczka mrożonych liści szpinaku
  • kostka fety (200g)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól , pieprz
  • jajko


Wykonanie:
Cebule pokrój w piórka i podsmażaj 5 minut , dodaj szczypte soli. Cukinie obierz , pokrój w plastry 5mm i smaż na oliwie po 3 minuty z każdej strony. Papryke pokrój w zapałki i też obsmaż. Zamrożony szpinak wrzuć do rondelka na oliwe i powoli rozmrażaj , dodaj pokrojony czosnek i szczypte pieprzu i smaż 3 minuty. Fete wyjmij z pudełka i pokrój na centymetrowe plastry. W ten sposób masz przygotowane nadzienie.

Ciasta rozwiń , odkrój 1/3. Te kawałki posłużą jako spody. Większymi kawałkami przykryjesz strudle. Spody ułórz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiając marginesy (jak widać na zdjęciach) układaj po kolei : mięso, cukinie, cebule, papryke, szpinak i fete. Każdą warstwe możesz lekko doprawić. Całość przykryj resztą ciasta i dokładnie zaklej brzegi. Nadmiar ciasta odkrój i brzegi przyciśnij dekoracyjnie widelcem. Od góry zrób kilka małych dziurek (para będzie miała jak uciekać). Całość wysmaruj pędzelkiem rozbełtanym jajkiem.

Włóż blache do piekarnika z termoobiegiem na 25 minut w temperaturze 180C.

środa, 04 maja 2011

Co tu dużo pisać , każdy zna każdy jadł , ale nie każdy ugotował.

Składniki:

  • 500g fasoli Jaś
  • 500g swojskiej kiełbasy (czyt. dobrej)
  • 250g boczku
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 3 cebule
  • sól , pieprz
  • łyżka majeranku
  • 4 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego


Wykonanie:
Fasole należy wypłukać i moczyć już dzień wcześniej (wody 3x tyle co fasoli). Wody po moczeniu powinno być tyle żeby fasola była cała przykryta. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie i gotuj do miękkości - nawet 2 godziny , uzupełniaj wode bo fasola musi być przykryta (możesz wrzucić też skóre z boczku). Posiekaną cebule wrzuć na gorącą patelnie , podsmaż , dorzuć pokrojoną w kostke kiełbase i boczek. Poczekaj aż wszystko sie zrumieni. Do ugotowanej fasoli wrzuć to co usmażyłeś na patelni , przecier i przyprawy . Gotuj na wolnym ogniu i doprawiaj do smaku solą i pieprzem. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki , zagęść koncentratem. Jeżeli będzie za mało kwaśny dodaj kilka kropel octu winnego i pół łyżeczki cukru.

wtorek, 19 kwietnia 2011

Proste i pyszne , w sam raz na śniadanie. Mogą też być częścią obiadu , podane z rosołem lub barszczem czerwonym.

Składniki:
Ciasto:

  • 500g mąki
  • 10g drożdży
  • 200ml mleka
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy

Farsz:

  • 500g cebuli
  • 1 papryka czerwona
  • 150g polędwicy wędzonej surowej (może być łososiowa)
  • 2 jajka
  • łyżeczka cukru
  • sól ,pieprz
  • pół kuli mozarelli


Z podanych składników wyrób sprężyste ciasto tak żeby odchodziło od ręki. Odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie pokrój cebule w piórka , papryke w zapałki a polędwice na niewielkie , cienkie plasterki. Cebule wrzuć na patelnie na oliwe , po chwili dodaj papryke i duś kilka minut. Cebula nie może sie rozpadać i musi być lekko chrupiąca. Jeżeli będzie mało słodka , dodaj łyżeczke cukru. Dopraw solą i pieprzem , odstaw do przestudzenia. Dodaj jajka. Jeżeli farsz będzie bardzo rzadki , ostatecznie możesz go rozgrzać , tak aby jajka sie odrobine ścięły , ale nie zrób jajecznicy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na mniej więcej prostokątny placek i grubości do 1cm. Powinien wyjść około 40x50 cm. Na cieście rozłóż równomiernie plasterki polędwicy a na niej warstwę farszu. Zostaw od góry kilka centymetrów ciasta bez farszu , tak żeby po zwinięciu dał o się skleić. Zwijaj wzdłuż dłuższej krawędzi , sklej koniec. Tak powstałą rolade tnij na 2cm plastry. Plastry układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w temp 180C z termoobiegiem. W połowie pieczenia posyp roladki startą mozarellą.

poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Warzywa świetnie nadają sie jako dodatek do sałatek lub mięsa , a oliwa pysznie aromatyczna znajdzie zastosowanie w każdej kuchni.

Składniki:

  • średni bakłażan
  • 2 młode cukinie (po ok. 200g)
  • czerwona papryka
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • troche ziela angielskiego


Wykonanie:
Warzywa pokrój w cienkie plasterki i smaż na oliwie po 2-3 minuty z każdej strony. Czosnek pokrój na plasterki a papryke w zapałki i też przesmaż. Układaj warstwami w litrowym słoiku , zalej oliwą i gotowe.

Przepis ten publikuje jako autorski , bo nigdzie nie znalazłem takiego połączenia. Dzięki soczewicy , pieczeń nabiera zupełnie innego wyrazu. Na pomysł dodania soczewicy wpadła moja lepsza połówka , mimo iż nie przepada za gotowaniem , to pomysły miewa niezłe. Możecie ją znaleźć tutaj : Marta .  Drugą zmianą jest zastąpienie , pełnej węglowodanów bułki tartej , otrębami pszennymi. Mam nadzieje , że potrawa przypadnie wam do gustu i niecierpliwie czekam na komentarze.

Składniki:

  • 1kg mięsa mielonego (miałem akurat wieprzowe)
  • 200g zielonej soczewicy
  • 150g otrębów pszennych (mogą być owsiane)
  • 2 cebule
  • 4 jajka surowe
  • 4 jajka na twardo
  • łyżka gorczycy (niekoniecznie)
  • łyżeczka majeranku
  • sól , pieprz


Wykonanie:
Soczewice ugotuj w osolonej wodzie, niech będzie lekko niedogotowana. Nie wolno jej rozgotować. Wystudź. Cebule posiekaj. Wymieszaj mięso , cebule , otręby , jajka i przyprawy, dopraw do smaku. Na końcu dodaj soczewice i nie wyrabiaj zbyt długo żeby sie nie rozpadła. Forme , najlepiej keksówke , wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż spód formy mięsem , ułóż jajka i wypełnij resztą masy. Piecz ok. godziny pod przykryciem z folii i odkryte jakieś 15 minut do zrumienienia w temperaturze 190C (bez termoobiegu).

piątek, 15 kwietnia 2011

Ot , taka wariacja na temat bakłażana. Fajnie wygląda i jest chrupiąca z zewnątrz a w środku soczysty kurczak na plastrze bakłażana.

Składniki:

  • średni bakłażan
  • 500g piersi kurczaka
  • 2 cebule
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej lub podobnej
  • słodka papryka , sól , pieprz


Wykonanie:
Bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie plastry (5mm) posól z obu stron i rozłóż na ręczniku papierowym na 15 minut. Wytrzyj plastry. W ten sposób pozbędziesz się goryczki. Z piersi kurczaka wykrój pasy o długości plastra bakłażana i szerokości 2-3cm. Połóż kurczaka na bakłażanie posyp posiekaną cebulą , solą i pieprzem. Całość zawiń w szynke i posyp papryką. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj 15 minut z termoobiegiem w temperaturze 180C.

 

Prościutki przepis na bakłażana. Najlepiej smakuje maczany w sosach.

Składniki:

  • średni bakłażan 300-400g
  • szklanka otrębów
  • 2 jajka
  • sól , pieprz


Wykonanie:
Bakłażana pokrój w plastry 6-7mm , nie obieraj ze skóry. Jajka roztrzep w miseczce. Otręby wysyp na talerzyk. Rozgrzej patelnie. Maczaj plastry bakłażana w jajku , potem w otrębach i smaż po 3-4 minuty z każdej strony. Sól i pieprz z obu stron na patelni.

środa, 13 kwietnia 2011

Nic tak nie dodaje smaku jak sosy. Jeżeli nie masz ochoty na keczup i musztarde , możesz skorzystać z moich przepisów.

Salsa

  • jedna cebula
  • pół czerwonej papryki
  • 250ml przecieru pomidorowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki chilli
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka octu winnego
  • sól , pieprz
  • koncentrat pomidorowy lub skrobia (do regulowania gęstości)


Ilość przypraw podane są orientacyjnie , wszystko zależy od tego jaką ostrość lubisz. Możesz też dodać czosnku i/lub pietruszki.
Na patelni zrumień drobno posiekaną cebule i papryke. Zalej przecierem , niech chwile pobulgocze. Wrzuć wszystkie przyprawy , jeżeli sos będzie zbyt rzadki możesz zagęścić go koncentratem lub skrobią.


Czosnkowy

  • 200ml naturalnego serka homo (ja używam 3% z Lidla) lub gęstego jogurtu
  • 3 ząbki czosnku
  • szczytpa cukru
  • sól


Czosnek przepuść przez praske , wszystko wymieszaj , dopraw i tyle. To przepis podstawowy, możesz dorzucić jeszcze szczypiorek , dymke , koperek lub pietruszke.

niedziela, 10 kwietnia 2011

Jeżeli masz zbędny pęczak , pierś kurczaka i cukinie to możesz zrobić cos takiego :

 

Składniki:

  • szklanka pęczaku
  • podwójna pierś kurczaka
  • młoda cukinia (ok. 400g)
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • dwie cebule
  • pół czerwonej papryki
  • majeranek , tymianek , pieprz , sól
  • 2 ząbki czosnku
  • garść pietruszki


Wykonanie:
Ugotuj pęczak na sypko. Rozgrzej olej na patelni , wrzuć posiekaną cebule , kurczaka pokrojonego w kostke. Smaż 2-3 minuty. Dodaj pokrojoną w kostke cukinie i papryke i posiekany czosnek ,  smaż kolejne 3 minuty. Zalej pomidorami , dodaj zioła. Niech sobie chwile pobulgocze. Wsyp na patelnie pęczak. Duś jeszcze 10 minut i gotowe. Pod koniec duszenia wrzuć garść siekanej pieruszki. Gęstośc możesz regulować wodą.

piątek, 08 kwietnia 2011

No cóż , spróbuje wmówić wam że chodzi o smak , bo uroda tej potrawy jest wątpliwa. Od dawna przymierzałem się do potrawki , którą zajadaliśmy się w szkolnej stołówce. Mineło 20 lat , a ja wciąż pamiętam tamten smak. Szkolna kucharka preferowała kuchnie prostą i skromną , więc i ja w taki sposób musiałem podejść do tematu. Składniki są więcej niż proste. Efekt przerósł moje oczekiwania. Tak , udało mi sie uzyskać tamten smak.


Składniki:

  • cały kurczak pozbawiony piersi i jednego uda :)
  • 5 listków laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • pół łyżeczki majeranku
  • sól , pieprz do smaku
  • 200g włoszczyzny w słupkach
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta cukru
  • łyżeczka octu


Wykonanie:
Podziel kurczaka na kawałki , wrzuć do garnka i zalej wodą. Wrzuć przyprawy i sól , gotuj do miękkośći kurczaka. Wyjmij mięso , ostudź i palcami podziel mięso na malutkie kawałki. Kości , listki i ziele wyrzuć. Przygotowane mięso wrzuć z powrotem do wywaru razem z włoszczyzną. Mąkę rozrób w kilku łyżkach wywaru (ja robie to tak : wsypuje do 0,5 litrowego słoika mąkę , zalewam wywarem , zakręcam i potrząsam słoikiem aż wszystko sie wymiesza) , wlej do garnka i gotuj aż sos troche zgęstnieje a włoszczyzna będzie miękka. Dla wzmocnienia smaku , dodaj cukier i ocet. Podawaj z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6